- VELKOMMEN -

Bestselgeren Hestenes klan ble utgitt av Cappelen Damm i 2010 og Live Bonnevie ble nominert til Kulturdepartementets Debutantpris samme år. I juryens begrunnelse heter det:

"Bonnevie skriver medrivende og underholdende om de store spørsmålene i livet. Dette er et dyktig oppbygd drama som holder leseren fanget fra første til siste side. De intense skildringene av mennesker, dyr og natur bidrar også til at dette har blitt en svært fengende romandebut."

Siden utgivelsen har romanen fått særlig stor oppmerksomhet i hestemiljøet og svært gode anmeldelser i nisjeredaksjoner både i Norge og i Sverige.

Den norske utgaven ble utsolgt fra forlaget våren 2016, men er tilgjengelig som e-bok og på biblioteket.

NB: Kommentarer, dialog og oppdateringer finner du på Facebook.

ROMANENS OMSLAG

ROMANENS OMSLAG

tirsdag 15. desember 2015

BOK BLIR FILM 14: VERSJON X

Det er ikke alltid jeg blogger om alle detaljer, men nå sitter jeg altså her og er i ferd med å skisse opp versjon ti av manuset basert på Hestenes klan. Intet mindre.
Det er ikke få ganger jeg har fått spørsmålet: Hvordan orker du å skrive en versjon til? Og jeg har svart (og svarer fortsatt) det samme hver gang:

Det koster meg ingenting.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig for utenforstående å forstå, men sannheten er at dette prosjektet alltid har gitt meg energi. Kanskje det handler om at jeg brenner sterkt for å formidle historien. Kanskje det handler om at jeg elsker å fordype meg i karakterene, som alle er bygget på personligheter som har en spesiell plass i hjertet mitt. Eller kanskje det handler om at dette prosjektet er min vei og alt jeg gjør er å gå den. Jeg aner ikke. 

Men jeg tenker ikke så mye på det heller, for å være ærlig. Det tok meg femten år å skrive det litterære forelegget, så fem år til eller fra på et filmmanus er ingenting for meg. Det skal også sies at det er svært krevende å skrive et godt filmmanus. Vi betaler ikke en halv million for dem for moro skyld, for å si det slik.

Sannheten er at dette manuset er mitt svennestykke og jeg har aldri jobbet med en tekst som har lært meg mer. Jeg har blitt en sylskarp leser, en jævel til å tenke utenfor boksen og har kort og godt fått en helt annen fornemmelse for tekst. Jeg merker det veldig tydelig i arbeidet med mine nye bøker. Brikkene faller på plass med en annen smidighet enn før. Overblikket er klarere og teksten har en annen modenhet - i mangel av et bedre ord.

Om dette manuset blir film eller ikke får tiden vise, men akkurat nå kjennes det merkelig nok nesten underordnet. Jeg bare klør etter å gripe tak i teksten med begge hender og riste den kraftig en gang til. Den forrige gangen jeg gjorde det, endte jeg opp med en hestefilm som både visuelt og innholdsmessig har en helt annen valør enn alle hestefilmer jeg noen gang har sett. Og det er vel egentlig dit jeg vil. Til et sted ingen har vært før.

For de av dere som ikke er medlemmer av gruppen til Hestenes klan på Facebook, kan det kanskje være greit å nevne at jeg har fått ny jobb siden sist. I mai fusjonerte min forrige arbeidsgiver, Neofilm, med Nordisk Film Production og vi er nå en del av Nordens største mediekonsern, Egmont. Og hva driver vi med der? Vel: We bring stories to life... 

Nå jobber jeg ikke lenger med én produsent, men med fire. Og jeg jobber ikke med ett til to prosjekter, men med fire til åtte. I tillegg til mine egne seks. Hverdagene er med andre ord travle, men samtidig dypt inspirerende og jeg lærer noe nytt hver eneste dag. For en luksus!

På bokfronten har jeg slitt med å finne rett redaktør. Det er et klassisk, it's not you, it's me-scenario. Sannheten er at de prosjektene jeg jobber med nå ikke bare er kompliserte. De er åpenbart også mye mer sårbare enn Hestenes klan noen gang var. Kortversjonen er at jeg sliter med å finne et annet menneske jeg er komfortabel med å slippe inn de ulike universene jeg jobber med. Samtidig har jeg nådd et punkt med de fleste av prosjektene mine, der jeg vet at innspill fra andre er både er verdifullt og nødvendig. Vi får se hvordan det utvikler seg. Jeg har et manus inne hos forlaget nå som en prøveklut, men har plan B og plan C klar - en arbeidsskade fra filmbransjen, kan man sikkert si.

For første gang siden høsten 2012 har jeg ikke lagt opp til noen turneer denne våren, og så får tiden vise hva som vokser ut av en hverdag med én jobb mindre. Det kan neppe skade...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar